Hoppa till sidans innehåll

Boule historia


Boule

Boule är ett spel och en sport, som spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten kula, som ofta är i trä. Det moderna spelet har sitt ursprung i Frankrike. Ordet boule är egentligen det franska namnet på kloten; i de flesta andra länder benämns spelet Petanque. Oftast spelar man på hårt grusunderlag. Gräsmattor och sandstränder passar inte för spel.

Historik

Redan i forntidens Egypten förekom kast med stenar mot fasta mål. Genom antikens Grekland kom så kastandet till Romarriket. Romarna förde sedan föregångaren till modern boule ut till sina provinser, därav de många lokala variationerna som än i dag lever kvarBoule spelades från början av romerska legionärer i södra Frankrike.

Den moderna formen av spelet boule har sitt ursprung i Frankrike och kommer från kulsporten jeu provencal. Historien säger att det var en gammal provencalsk spelare som hade svårt att delta. Därför gjorde de om reglerna så att även han kunde vara med. Det vill säga spelaren ska stå still i ringen och avståndet kortades.

Spelet

Ett parti boule börjar med att man skakar hand med sin motspelare och lottar om vem som ska börja. Det lag som vinner lotten ritar en ring som är maximalt 50 centimeter och minst 35 centimeter, ställer sig i den och kastar ut lillen mellan 6-10 meter. Sedan kastar man iväg ett klot mot lillen, sedan kan det andra laget välja mellan att skjuta bort klotet i fall det ligger för nära eller att kasta ett klot som hamnar närmare än motståndarens klot. När lagen har kastat varsitt klot jämför man vilket som ligger närmast lillen. Det lag som ligger längst ifrån får då kasta ett klot igen. En ny jämförelse görs. Så fortsätter det tills att ena laget har slut på klot då är det det andra lagets tur att kasta sina resterande klot. När alla klot är kastade får man poäng för alla klot som ligger närmare än motståndarens närmsta klot.

Spelet sker i form av:

 • Singel: (en mot en) tre klot per lag
 • Dubbel: (två personer mot två personer) tre klot per person
 • Trippel: (tre personer mot tre personer) två klot per person

 

 

Taktik

Taktiken inom boule handlar ytterst om att använda sitt klot på ett optimalt sätt, utifrån spelarnas förmåga och spelets situation. Duktiga spelare på elitnivå skjuter ofta, då deras träffprocent är hög. Ett bra skott kan innebära att man både lägger och skjuter samtidigt, det vill säga att man får en fullständigt elastisk stöt och byter plats med det liggande klotet, en så kallad carreau. För sämre spelare lönar det sig ofta bättre att lägga: ett klot framför, som ligger ivägen, är bättre än ett missat skot. Ett viktigt inslag i boulespelet är att "spela snålt"; ofta är det bättre att spela på att förlora en poäng än försöka vinna flera poäng, med risk att förlora ett stort antal poäng.

Ordlista

 • Lägg – kast i syfte att placera klotet på ett speciellt ställe på banan
 • Plomb – ett lägg med mycket hög båge
 • Skott – kast i syfte att knuffa undan klot eller lille
 • Rullskott – kast som gör att klotet rullar en stor del av sin färdväg
 • Rasp – skott som tar i marken ett stycke före det träffar motståndarens klot
 • Carreau – en spelare kastar och träffar med sitt klot, så att det byter plats med motståndarens klot
 • Casquette – en spelare kastar och träffar med sitt klot "på järnet" men bågen är lite för lång så motståndarens klot stannar kvar och det egna sticker iväg.
 • Paket – när ett lag tar lika många poäng som det antal klot laget disponerar, dvs 3 vid singel och 6 vid dubbel/trippel
 • Elfenbenare – när det ena laget lyckas skjuta bort varje klot som motståndaren lägger in och därmed lyckas få hem "ett paket".
 • Kloss – när ett klot ligger an mot lillen
 • Lille – målkula (av trä) som man strävar att komma närmast
 • Fanny – vinna match med 13-0 (snarare att förlora en match med 0-13!)

 

Uppdaterad: 08 NOV 2008 19:22

Postadress:
Guldstadens BC - Boule
Ballerinagatan 7
93165 Skellefteå

Besöksadress:
Brännavägen 70 Sjungande Dalens IP
93144 Skellefteå

Kontakt:
Tel: 0761806647
E-post: This is a mailto link

Se all info